Bakning

De är ju alltid svårt att få till glutenfri bakning, mitt bästa tips är att byta ut ½-1 dl per 4 dl mjöl mix till pofiber, då brukar resultatet alltid bli bra!

När man gör mjuka kakor så ska man se till att smeten är lite lösare än vanlig smet.

Ska man baka något ex. brödbullar som ska bakas ut tycker jag det är lättast att skölja händerna under vattenkranen flera gånger medans man bakar ut, händerna ska hela tiden vara våta!

Om man ska gör ex veg "köttbullar" så kan man blanda 1-2 ägg med 2-4 msk fiberhusk för att få det att hålla ihop bra, gärna nån dl glutenfritt ströbröd eller grov mjölmix också! 

Bakpotatis

4-6 Bakpotatisar

¤ Skölj och picka potatisarna, lägg dom på en plåt och grädda i 200-225 grader ca. 40-60 min, tills dom är mjuka.


Dill och Äggröra:
3       Kokta ägg
1½dl  Creme fraiche
1dl     Frysta ärtor,paprika, majs mix.
1msk  Majonäs
1-2tsk Dill
salt & peppar

¤ Hacka äggen i småbitar och blanda sedan alla ingredienserna, smaka av med salt och peppar.

Champinjon och Paprikaröra:
ca.10  Chanpinjoner
½-1    Paprika
1½dl   Creme fraiche
1dl      Svarta bönor
Basilika, lökpulver, salt & peppar

¤ Finhacka champinjonerna och paprikan, stek utan fett tills vätskan från chmpinjonerna är borta.
¤ Blanda sedan creme fraichen och bönorna, krydda och smaka av!

"Curry Kycklingröra":
1½dl   Grytbitar (jag använder quorn och de är inte helt glutenfritt, alternativ: torkade sojabitar som ma kokar inann om man är vädligt känslig.)
2-3msk Olja
1½dl     Creme fraiche
½tsk     Liquid smoke
Curry, kajennpappar, salt & peppar

¤ Blanda oljan, smoke och kryddor i en skål och rör ner grytbitar. Låt de gärna stå i 20-30 min.
¤ Rör sedan ner creme fraichen, smaka av och ev krydda mer.

Tomat och Pestoröra:
3          Tomater gärna några soltorkade också.
1½dl     Creme fraiche
1-2msk Pesto
½-1dl    Riven ost
½dl       Linser/bönor
1tsk      Tomatpure
Salt & peppar

¤ Kärna ur tomater och rör sedan ihop allting, krydda och smaka av!

Moussaka

1     Aubergin
1-2  Squashar

Färssås:
400g  Färs
½-1   Lök
1       Vitlöksklyfta
1       Burk krossade tomater
2msk Tomatpure
Salt, peppar & lite kanel


Mjölksås:
3dl       Mjölk
2½msk Mjöl (Glutenfri mjölmix/potatismjöl/maisena/sojamjöl) 
1dl       Riven ost
2          Ägg
Salt, peppar & muskotnöt

¤ Skär augbergin och squash i skivor, salta och stek dom.
¤ Gör färssåsen, hacka och stek lök, vitlök och färs. Rör ner tomatkross och pure. Krydda med salt, peppar och kanel. Smaka av och låt koka en stund.
¤ Mjölksåsen, Vispa mjöl och lite av mjölken i en kastrull. Häll sedan över resten av mjölken och koka upp. Ta av kastrullen från plattan och rör ner kryddor ost och ägg.
¤ Smörj en gratängform och lägg ett lager med aubergin och täck med färs. Lägg ett lager med squash och färs och avsluta med aubergin/squash. Häll sedan över mjölksåsen och strö över lite riven ost.

Grädda i 200 gader i ca. 45 min severa gärna med potatis eller potatismos.


RSS 2.0